Günümüzde tespih üretimi nasıl yapılır sorusuna yanıtı aşağıda sizler için hazırladığımız yazımızda bulabilirsiniz.
Enjeksiyon Tespihler
Piyasada toz kehribar olarak satılan tespihler insan eli değmeden makineler tarafından yapılır. Günlük on binlerce tespih üretilebilir.
Seri Üretim Atölyeleri
Aynı makineden fazla sayıda olan atölyelerdir. Kalıplar büyük hızarlarda çubuk halinde kesilir. Bir usta yatay daire testerede tane tane istenilen ölçüye göre keser.
Dik matkap denilen alet ile küp ya da prizma haldeki habbeler delinir. Sulu tornada istenilen modele ait elmas kaplı diskler ile şekli teker teker verilir.
Habbeler aynı büyüklükte olsun diye köşe kırma makinesine atılır. Çıkan habbeler kurutulduktan sonra tambur denilen cilalama makinesine atılarak cilalanır ve dizime verilir. Seri üretim atölyelerinden günlük 250 ila 1000 arası tespih üretilebilir.
Atölye İşi Tespih Üretimi
Genellikle 5 usta ile iş yaparlar. Yatay daire testerede habbeler kesili ve matkapla delimi yapılır. Aynı seri üretim atölyelerinde olduğu gibidir. Daha sonra sulu disk ile istenilen model ve ölçüye göre çekimi yapılır. Polisaj makinesinde piyesemen denilen alet ile habbeler çift yönlü olarak önce 400 kum sonra 800 kum zımpara ile tek tek zımpara yapılır. Zımparası biten habbeler misinaya dizilerek cila ustası tarafından çift yönlü olarak tek tek cile yapılır.
İmame ve takımları çekildikten sonra kuru torna ile tıraşlanır ve dizime verilir. Bu tarz atölyelerde 5 usta ile günlük en fazla 40-50 tespih üretilebilir.
Kuru Torna
Bu uzun bir hikayedir. Osmanlı’dan beri elektriğin olmadığı dönemlerde kemane torna ile yapılan çalışmalar günümüzde elektrikli tornalarla yapılmaya devam etmektedir.
Ustalık ve beceri gerektirir. Atölyelerde 4 ya da 5 makinede yapılan bütün iş ve işlemler kuru tornada yapılır.
Yani kuru torna başlı başına bir atölyedir. Habbesi, ara tanesi, imamesi bütün parçalar kuru tornada yapılır. Zor, zahmetli ve pahalıdır.
Aynı tespihten iki tane bulmak güçtür.